پلی متیل متاکریلات CM-205 تولید شرکت CHIMEI چین

پلی متیل متاکریلات PMMA CM-205

ACRYREX® PMMA CM-205 یک محصول اکریلیک پلی متیل متاکریلات است. این گرید مناسب قالب گیری تزریقی با دمای بالا است.

ویژگی های PMMA CM-205

• ویسکوزیته بالا                                      • گرید تزریق دما بالا

• مقاومت حرارتی خوب                               • استحکام مکانیکی بالا                                  

کاربردهای رایج PMMA CM-205

• قطعات خودرو                                        • ورق

• عینک آفتابی                                         • قطعات الکترونیکی


پلی متیل متاکریلات (PMMA)

پلی متیل متاکریلات (PMMA)، که به عنوان شیشه اکریلیک یا اکریلیک نیز شناخته می شود، یک ماده ترموپلاستیک شفاف و سخت است که به طور گسترده ای به عنوان جایگزین مقاوم در برابر خرد شدن نسبت به شیشه استفاده می شود. PMMA دارای مزایای فنی زیادی نسبت به سایر پلیمرهای شفاف (PC، پلی استایرن و…) می باشد که برخی از آنها عبارتند از:

• مقاومت بالا در برابر اشعه ماوراء بنفش و هوا

• انتقال نور عالی

• گزینه های رنگ آمیزی نامحدود

PMMA یا پلی (متیل 2 ‐ متیل پروپنوات) از مونومر متیل متاکریلات تولید می شود.

PMMA یک پلیمر شفاف و بی رنگ است که به شکل گلوله، گرانول کوچک و ورق در دسترس است و با تمام روش های ترموپلاستیک (از جمله قالب گیری تزریقی، قالب گیری فشاری و اکستروژن) شکل دهی می شود. بالاترین کیفیت ورق های PMMA با ریخته گری سلولی تولید می شود. اما در این حالت، مراحل پلیمریزاسیون و قالب گیری به طور همزمان انجام می شود. معمولاً به آن شیشه اکریلیک می گویند.

مزایا و محدودیت های پلاستیک اکریلیک

مزایای PMMA

پلیمر PMMA ویژگی هایی شبیه به شیشه (از نظر وضوح، درخشندگی، شفافیت) را در نصف وزن با حداکثر 10 برابر مقاومت در برابر ضربه نشان می دهد.

• عبور – پلیمر PMMA (اکریلیک) دارای ضریب شکست 1.49 است و از این رو نور زیادی را عبور می دهد. گریدهای PMMA به 92% نور اجازه می دهد از آن عبور کند، که بیشتر از شیشه یا سایر پلاستیک ها است. این مواد پلاستیکی را می توان به راحتی بدون هیچ گونه کاهش شفافیت نوری شکل دهی حرارتی کرد. در مقایسه با پلی استایرن و پلی اتیلن، PMMA به دلیل پایداری محیطی برای اکثر کاربردها در فضای باز توصیه می شود.

• سختی سطح – PMMA یک ترموپلاست سخت، بادوام و سبک است. چگالی اکریلیک بین 1.17 – 1.20 گرم در سانتی متر مکعب است که کمتر از نصف شیشه است. در مقایسه با سایر پلیمرهای شفاف مانند پلی کربنات، هرچند کمتر از شیشه، مقاومت بسیار خوبی در برابر خراش دارد. رطوبت و ظرفیت جذب آب کمی دارد، به همین دلیل محصولات ساخته شده دارای ثبات ابعادی خوبی هستند.

• پایداری اشعه ماوراء بنفش – PMMA مقاومت بالایی در برابر UV و هوازدگی دارد. اکثر پلیمرهای اکریلیک تجاری مقاومت خوبی در برابر طولانی مدت قرار گرفتن در معرض نور خورشید دارند، زیرا خواص مکانیکی و نوری آن در این شرایط نسبتاً متفاوت است. بنابراین، PMMA برای کاربردهای بیرونی و قرار گرفتن طولانی مدت در فضای باز مناسب است.

• مقاومت شیمیایی – اکریلیک ها تحت تأثیر محلول های آبی اکثر مواد شیمیایی آزمایشگاهی، شوینده ها، پاک کننده ها، اسیدهای معدنی رقیق، قلیاها و هیدروکربن های آلیفاتیک قرار نمی گیرند. با این حال، اکریلیک ها برای استفاده با هیدروکربن های کلر دار یا آروماتیک، استرها یا کتون ها توصیه نمی شود.

اصلاح خواص PMMA

هموپلیمر خالص پلی متیل متاکریلات به ندرت به عنوان یک محصول نهایی فروخته می شود، زیرا برای اکثر کاربردها بهینه نشده است. در عوض، فرمولاسیون اصلاح شده با مقادیر مختلف سایر ترکیبات، افزودنی ها و پرکننده ها برای استفاده در مواردی که به ویژگی های خاص مورد نیاز است، ایجاد می شود. مثلا:

•  استفاده از کومونومر متیل آکریلات موجب افزایش پایداری حرارتی با کاهش تمایل به دی پلیمریزاسیون در طول عملیات حرارتی می گردد.

• برای اصلاح دمای انتقال شیشه ای و استحکام ضربه، پلاستیسیته ها اضافه می شوند.

• برای افزایش مقرون به صرفه بودن و اصلاح خصوصیات نهایی، ممکن است پرکننده ها اضافه شوند.

• رنگ ها ممکن است برای ایجاد رنگ در کاربردهای تزئینی یا محافظت (یا فیلتر) در برابر اشعه ماوراء بنفش اضافه شوند.

محدودیت های PMMA

• مقاومت ضعیف در برابر ضربه

• مقاومت حرارتی محدود (80 درجه سانتی گراد)

• مقاومت شیمیایی محدود، مستعد حمله حلال های آلی

• مقاومت در برابر سایش ضعیف است.

• امکان ترک خوردگی در زیر بار وجود دارد.

کاربردهای کلیدی پلی متیل متاکریلات (PMMA)

PMMA به دلیل خواص شفاف، وزن سبک و استحکام بالا نسبت به شیشه، در طول جنگ جهانی دوم محبوبیت زیادی پیدا کرد. به طور گسترده ای در ساخت شیشه جلو هواپیما، سایبان و برجک اسلحه استفاده می شد. پس از این چندین کاربرد تجاری دیگر برای PMMA مانند سقف شیشه ای، طراحی نما، تبلیغات، چراغ های جلو خودرو و غیره توسعه یافت.

امروزه انواع مختلفی از گریدهای اکریلیک در کاربردهای مختلف مورد استفاده قرار می گیرد، به عنوان مثال:

– معماری و ساختمان سازی

PMMA به دلیل مقاومت عالی در برابر ضربه و اشعه ماوراء بنفش، به طور گسترده در پروفیل پنجره ها و درها، سایبان ها، پانل ها، طراحی نما و… استفاده می شود. همچنین انتقال نور را تسهیل می کند و عایق حرارتی خوبی را فراهم می کند، بنابراین انتخاب مناسبی برای ساختمان گلخانه ها است. PMMA همچنین برای ساخت آکواریوم و مراکز دریایی استفاده می شود.

روشنایی

از ورق های PMMA برای طراحی چراغ های LED استفاده می شود و به انتشار حداکثر نور کمک می کند. همچنین به دلیل شفافیت و ویژگی های نوری از آن برای ساخت لامپ استفاده می شود.

– خودرو و حمل و نقل

در وسایل نقلیه، از ورق های PMMA در شیشه های اتومبیل، شیشه های موتور سیکلت، پانل های داخلی و خارجی، گلگیر و غیره استفاده می شود. همچنین از ورق های اکریلیک رنگی در روکش های چراغ نشانگر خودرو، روکش های داخلی و غیره استفاده می شود.

PMMA همچنین به دلیل ویژگی های آکوستیک، شکل پذیری فوق العاده و سختی سطح عالی، امکانات جدیدی را برای سازندگان خودرو ایجاد می کند.

– الکترونیک

PMMA به دلیل وضوح عالی نوری، انتقال نور زیاد و مقاومت در برابر خط و خش، به طور گسترده در صفحه های تلویزیون LCD/LED، لپ تاپ ها، نمایشگر تلفن های هوشمند و همچنین صفحه نمایش تجهیزات الکترونیکی استفاده می شود. PMMA همچنین به دلیل مقاومت عالی دربرابر UV و انتقال نور عالی در پنل های خورشیدی به عنوان پوشش استفاده می شود.

– پزشکی و مراقبت های بهداشتی

PMMA یک ماده با خلوص بالا و تمیز کردن آسان است و از این رو برای ساخت انکوباتور، دستگاه های آزمایش دارو، کابینت ذخیره سازی در بیمارستان ها و آزمایشگاه های تحقیقاتی استفاده می شود. همچنین، به دلیل سازگاری زیستی بالا، PMMA به عنوان پر کننده حفره دندان و ایمپلنت نیز استفاده می شود.

– مبلمان

PMMA ویژگی های منحصربه فردی مانند شفافیت، استحکام و زیبایی را برای تولید صندلی، میز، کابینت آشپزخانه و… در هر شکل و رنگ ارائه می دهد.