منطقه اي كه اكنون فريدن ناميده ميشود در طول تاريخ كهن ايران به نامهاي پاراتاكن ، پارتاكن ، پرتيكن ، پاراتاكين ، پارهتاكن ، پرتيكان ، پري تاكن ، فريدون ، فريدين و فريدن ناميده شده است. نام باستاني فريدن در ازمنة ديم پرتيكان بوده و يكي از آبادترين نقاط مركزي ايران محسوب ميشده است.

در نقشه ايران باستان (دورة هخامنشي) نيز فريدن پرتيكان نام داشته است. و يكي از مراكز مهم اقتصادي و ارتباطي ايران باستان بوده است. به منظور بيان مفهوم پري تاكن به كلام هرودوت متوسل مي‎شويم، او مي‎گويد كه مادها به شش قبيله تقسيم مي‎شدند: بوسيان، پارتاكنيان، استروخانيان، اريزانتيان، بوديان و مغها. قبل از آنكه مادها به قدرت برسند و بر مسند حكومت نشينند در مقابل دولت آشور اتحاديه‎اي از قبايل مختلف را تشكيل داده بودند. اين اتحاديه از شش طايفه يا قبيله تشكيل مي‎شد كه يكي از آن قبايل، قبيله پاراتاكن يا پرتيكان بوده كه در ناحيه اصفهان كنوني زندگي مي ‎كردند.

«پرتیکان» نام باستانی فریدن، دیار پاری تاکن‌ها همان مردمان دلیر و شجاعی است که در تاریخ کهن خود برعلیه آشوریان با پنج قبیله دیگر، اتحادیه معروف مادها را تشکیل دادند. به گواهی تاریخ، فریدن در زمان هخامنشیان ایالتی مهم، آباد و پررونق بوده است و تنها جاده آپادانا به شوش- پایتخت زمستانی هخامنشیان از این منطقه عبور می‌کرده است. در زمان ساسانیان فریدن دارای شهرها و روستاهای زیادی بوده که شاپور آباد مهمترین این مناطق به شمار می‌آمده است و بنای آن رابه شاپور دوم ساسانی نسبت می دهند، در زمان صفویان این منطقه عمران و آبادی بیشتری یافت، در این زمان شاه عباس ارمنیان را از ترکمنستان کوچ داده و در برخی از مناطق ایران از جمله در فریدن ساکن کرد.